23 жовтня –Міжнародний день снігового барса.

Барс сніговий (Uncia uncia), відомий також як ірбіс — вид ссавців з родини котових. Великий кіт, що мешкає в гірських масивах Центральної Азії від Афганістану, північної Індії (Гімалаї), північного Пакистану, до озера Байкал та східного Тибету.

Загальну чисельність дикої популяції снігового барса оцінено від 3 920 до 6 690. Також є 600—700 снігових барсів в зоопарках у всьому світі. У 1972 Міжнародний союз охорони природи помістив снігового барса в Червоний список як «вид, що перебуває під загрозою»: браконьєрство, мисливство та зміна клімату є основними загрозами для збереження і примноження даного виду. Також є 600—700 снігових барсів в зоопарках у всьому світі.

Цікаві факти:

Сніговий барс котик доволі великий 50-60 кг ваги.

Під час полювання стрибає на 14 метрів у довжину і 3 метри у висоту.

Хвіст має розміри 81-99 см і пропорційно довший, ніж в будь-яких інших видів котів, служить для балансу а також ним він прикриває ніс та пащу коли сильні морози.

Великі пухнасті лапи служать снігоступами.

Живе високо в горах, його  зустрічали на висоті 6000 метрів.

Барс кочуюча тварина,  територія його полювання може досягати і 1000 квадратних кілометрів

Барси ведуть поодинокий, усамітнений спосіб життя. І об’єднуються в пари на короткий час для парування. Самки приблизно 18 місяців виховують дитинчат.

Сніговий барс лагідний: не має відомостей, що ці тварини агресивні по відношенню до людей.

Сайт Фонду збереження снігового барса: https://www.snowleopard.org/